7 tips för bättre personalbilder – med en mobiltelefon


3 november 2022In Foto & Film
Personalfoto med mobiltelefon

En bildbank med schysta och enhetliga personalbilder kan lyfta vilket varumärke som helst. Det ser professionellt ut och bilderna kan användas i flera olika syften. Att anlita någon kanske inte ryms inom din budget just nu. Men vad ska du tänka på när du tar egna personalbilder med en mobiltelefon?

  • Putsa linsen
   Det kanske inte krävs mycket förklaring varför du ska putsa din kameralins? Väldigt ofta har mobilens kameralins smuts och fingeravtryck på sig. Därför är det ett måste att rengöra med en putsduk.(eller tröjan)
  • Använd en ren bakgrund och naturligt ljus
   Välj rätt bakgrund. Detta är grunden för att en personalbild ska bli bra. Genom att använda en ren bakgrund som är fri från störande detaljer kommer du framhäva personen i bilden. En enfärgad vägg som är fri från störande objekt såsom lampor, tavlor eller växter är att föredra. Använd naturligt ljus. Om du har ett fönster i närheten kan du använda det som ljuskälla. Släck lamporna i rummet. Du som fotar ska ha fönstret bakom dig för att personen som blir fotad ska få ett jämnt och fint ljus i ansiktet.
  • Placera personen i centrum
   Personen som fotas ska placeras i mitten av bilden. Se till att du som fotar bilden tar ett kliv bakåt så det blir luft runtomkring. Detta underlättar när bilden ska beskäras. I många mobiltelefoner finns funktionen ”rutnät” som underlättar för detta.
  • Gå inte för nära
   När du tar bilden vill du använda funktionen på din mobiltelefon med mest zoom – men undvik att zooma digitalt. Åtgärda detta genom att beskära bilden efteråt. Orsaken till detta är att ansiktet kan se väldigt stort ut annars.
  • Ta ett steg ut
   Personen som fotas bör ta ett kliv ut från bakgrunden du fotar mot. Då undviker du att det bildas hårda skuggor mot bakgrunden. Personen du fotar kommer även se mer naturlig ut.
  • Ta stående bilder
   Du vill förmodligen utnyttja bilden i så många ändamål som möjligt. Därför det alltid bra att ta stående bilder. Det medför att du får med mer av personen du fotograferar.
  • Ta många bilder
   Ta inte en bild – ta flera. Ofta blir inte den första bilden som man tänkt sig. Det kan vara en grimas eller en blinkning som förstör. Därför är det bra att du tar flera bilder på en och samma gång. Ta minst 10 bilder under den korta tiden du fotar. Det resulterar i att du har ett större urval när du ska välja den bästa bilden.

Bonustips!

Har du ingen som kan fota dig eller är bristen på naturligt ljus ett faktum? Idag finns det bra produkter på marknaden som underlättar för dig som vill fota dina personalbilder med en mobiltelefon. Därför kan det vara värt att investera i ett selfieljus med stativ för en billig peng. Här finns några alternativ.

Lycka till och testa er fram!

Behöver ni hjälp med företagsfoto? Reklam & Co är en kreativ och digital byrå i Motala. Sedan 2018 har vi skapat innovativa lösningar för företag, både i och utanför Östergötland. Vi erbjuder ett helhetskoncept med allt du behöver för marknadsföra dig digitalt. Kontakta oss så hjälper vi dig.