Hur säkert är ditt lösenord?


26 januari 2023In Hemsidor & Web, Sociala Medier

Hur säkert är egentligen ditt lösenord?

De flesta lösenord är tyvärr inte så säkra som många tror… Men hur vet man att sitt lösenord är tillräckligt säkert?
Och hur går man tillväga för att skapa ett riktigt bra lösenord? Vi har tipsen som gör din säkerhet säkrare!

Testa hur säkert ditt lösenord är i vår tabell

I tabellen nedan ser du hur lång tid det skulle ta för en dator att knäcka ditt lösenord med olika förutsättningar.

Visste du exempelvis att det tar en dator endast 22 minuter att knäcka ett lösenord som består av 8 tecken, varar en versal?

Spana in tabellen & se efter om du behöver göra någon förändring av dina befintliga lösenord!

Såhär skapar du ett säkert lösenord i fem steg

1. Ta hjälp av ett program som hanterar lösenord

I dagens digitala värld använder vi oss av många olika lösenord på flera olika plattformar, vilket gör det svårt att komma ihåg varje unikt lösenord.

Ta därför hjälp av ett program som hanterar lösenord. Programmet hjälper dig att välja ut slumpmässiga, men säkra lösenord som även sparas i ett krypterat valv av högsta säkerhetsklass.

Våra tips på bra program som hanterar era lösenord på bästa sätt är: 1Password, Dashline & Keeper.

2. Använd dig av tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering är ett sätt att identifiera att den som vill logga in på ditt konto verkligen är du, en extra säkerhetsvägg kan man säga.

Tvåfaktorsautentisering fungerar oftast så att när du har skrivit in det korrekta lösenordet så skickas en verifikationskod till dig via SMS eller så kan du använda en genererad kod i en separat app.

Först när du har fyllt i den rätta koden tillåts du logga in på ditt konto.

3. Undvik personliga hänvisningar

Undvik att använda lösenord som har en personlig koppling till dig och ditt privatliv. Många använder sig att lösenord som innehåller sina barns namn eller liknande personliga referenser.

 Ingen vill ju att man ska kunna gissa sig till det rätta lösenordet genom att läsa på lite kring de personliga referenserna.

4. Variera ditt lösenord

Vårt bästa tips är att ha unika lösenord för varje unik digital plattform. Genom att separera lösenorden säkerställer man att ett dataintrång inte drabbar ens andra konton.

Ett extra bra tips är att ha en riktigt starkt och unikt lösenord till sin mail, eftersom mailen ofta är centrum i ens digitala liv. Här är det sista stället man vill att säkerheten ska brista.

5. Använd olika sorters tecken

Man kan ganska lätt skapa ett unikt lösenord som inte har någon personlig koppling.

Men för att göra lösenorden extra säkra kan man använda sig av små och stora bokstäver, siffror samt specialtecken. Svenska tecken som å,ä & ö är också bra att använda här!

 

Ett riktigt säkert lösenord tar 34 000 år att knäcka

Sammanfattningsvis kan man ganska enkelt skapa svåra förutsättningar för bovarna som försöker komma åt dig och dina lösenord.

Ta dig tiden att ändra dina lösenord. Det är värt den lilla stunden det tar.

För kom ihåg, ett riktigt bra och säkert lösenord tar 34 000 år att knäcka! Så länge orkar ingen vänta på att få knäcka ett lösenord.

 

 

Behöver du hjälp med din marknadsföring? Reklam & Co är en kreativ och digital byrå i Motala. Sedan 2018 har vi skapat innovativa lösningar för företag, både i och utanför Östergötland.
Vi erbjuder ett helhetskoncept med allt du behöver för marknadsföra dig digitalt. Kontakta oss så hjälper vi dig.