Varför är det viktigt med mobiloptimering?


5 juli 2023In Hemsidor & Web
I dagens digitala tidsålder använder fler människor än någonsin internet på sina mobila enheter. Faktum är att mobila enheter nu står för över hälften av all internettrafik. Som ett resultat behöver företag prioritera mobiloptimering för att erbjuda en sömlös användarupplevelse och för att vara konkurrenskraftiga på marknaden.

Mobiloptimering syftar till att säkerställa att webbplatser och appar är utformade för att enkelt visas och navigeras på mobila enheter som smartphones och surfplattor. När en webbplats eller app inte är optimerad för mobila enheter kan det leda till en dålig användarupplevelse. I sin tur kan sidor laddas långsamt, text kan vara för liten att läsa och knappar kan vara svåra att klicka på.

Utöver att erbjuda en bättre användarupplevelse kan mobiloptimering också ha en betydande inverkan på ett företags resultat. Mobilanpassade webbplatser och appar har större chans att rankas högre i sökmotorresultat, vilket kan leda till ökad webbtrafik och fler konverteringar.

Tips för att optimera webbplatser och appar för mobila enheter

Prioritera hastighet

Mobilanvändare förväntar sig att webbplatser och appar laddar snabbt. För att optimera för hastighet bör företag minimera användningen av stora bilder och videor samt komprimera filer när det är möjligt.

Använd responsiv design

Responsiv design säkerställer att webbplatser och appar anpassar sig till skärmstorleken på den enhet de visas på. Tack vare detta säkerställer du att användarupplevelsen förblir konsekvent över alla enheter.

Håll innehållet kortfattat

Mobila skärmar är mindre än skärmar på desktop, så det är viktigt att hålla innehållet kortfattat och lättläst. Därför bör du använda kortare stycken, punktlistor och rubriker för att bryta upp texten och göra den lättare att skanna och läsa.

Optimera knappar och länkar

Knappar och länkar bör vara tillräckligt stora för att enkelt kunna klicka på dem och avståndet mellan dem bör vara tillräckligt stort för att undvika oavsiktliga klick. På så sätt bör du använda kontrasterande färger för att göra knappar och länkar mer framträdande.

Testa och förbättra

Att optimera för mobila enheter är hela tiden en pågående process. Därför bör du testa dina webbplatser och appar regelbundet på olika enheter och göra förbättringar. Slutligen kan du baserat på användarfeedback få hjälp med att säkerställa att användarupplevelsen förblir sömlös.

 

Behöver du hjälp med din marknadsföring? Reklam&Co är en kreativ och digital byrå i Motala. Sedan 2018 har vi skapat innovativa lösningar för företag, både i och utanför Östergötland. Vi erbjuder ett helhetskoncept med allt du behöver för marknadsföra dig digitalt. Kontakta oss så hjälper vi dig.